Bitumen dak

Een bitumen dak is een dak wat belegd is met bitumen. Zo een dakbedekking wordt vrijwel alleen op platte daken toegepast, soms ook nog op daken met een lichte helling. Bitumen is een product wat wordt gemaakt door de destillatie van ruwe olie. Het is een product wat perfect is voor dakbedekking omdat het makkelijk te bewerken is, duurzaam en waterdicht.

Bitumen staat ook wel bekend onder de naam roofing en wordt door de zwarte kleur en structuur van het materiaal vaak aangezien voor teer. Dit is het echter niet, bitumen is een compleet ander product en heeft andere eigenschappen dan teer. Bovendien is het gebruik van teer niet meer toegestaan in Nederland. Traditionele bitumen heeft echter ook een paar negatieve eigenschappen zoals de soepelheid en elasticiteit. Ook kan het slecht tegen een langdurige blootstelling aan lucht en UV straling. Om deze redenen is gemodificeerd bitumen ontwikkeld, ook wel bekend als SBS en APP gemodificeerd bitumen.

Wat is gemodificeerd bitumen en wat zijn de voordelen?

Gemodificeerd bitumen is bitumen gemixt met een ander product om de nadelen van de traditionele bitumen op te heffen en de andere voordelen te versterken. Zo is bitumen gemengd met APP (Atactisch PolyPropyleen) zeer UV bestendig, makkelijk verwerkbaar en heeft het maar weinig onderhoud nodig. Bitumen gemengd met SBS (Styreen Butadieen Styreen) zorgt voor een grotere kleefkracht, elasticiteit en flexibiliteit. Meestal wordt bij de dakbedekking voor een bitumen dak gebruik gemaakt van gemodificeerd bitumen. Om te weten of jouw dak ook met bitumen bedekt kan worden en welk soort het beste is is het raadzaam om de expertise van een professionele dakdekker in te roepen.